Psykologinen turvallisuus työpaikalla

Ensimmäisessä blogikirjoituksessamme on aiheena psykologinen turvallisuus.

Amy Edmondson (1999) määrittelee psykologisen turvallisuuden olevan ”tiimin jäsenten yhteinen usko siihen, että joukkue on turvallinen ihmisten väliseen riskinottoon”.

Googlen Project Aristoteles (2016) löysi tiimin tuottavuuden avaintekijän, psykologisen turvallisuuden tunteen. Turvallisuus viittaa työntekijöiden tunteeseen ja muodostuu: 

"Kaikkien jäsenten sosiaalisesta tilannetajusta ja keskinäisestä kunnioituksesta. Kaikkien tasapainoisesta kuulluksi tulemisesta vuorovaikutustilanteissa. Jokaisen vastuullisuudesta ja luottamuksesta toisten vastuunkantoon. Oman työn ja tiimin tehtävien merkityksellisyyden kokemisesta. Tutkimus nosti esiin myös sen, että ihminen haluaa mennä töihin kokonaisena omana itsenään, ei jättää yksityistä minäänsä kotiin ja siirtyä kokonaan työrooliin."

Vastuullinen työpaikka sitoutuu psykologisen turvallisuuden takaamiseen pitkällä aikavälillä. Siihen tarvitaan kokonaisvaltaista ja myönteistä suhtautumista sekä jatkuvaa kehittämistä. Prosessissa luodaan suuntaa yhteiselle kehittämiselle, herätellään keskustelua ja luodaan yhteistä ymmärrystä psykologisen turvallisuuden merkityksellisyydestä.

Siinä tehdään myös kehittämiskohteet ja tavoitteet näkyväksi koko työyhteisölle sekä etsitään yhdessä uusia ratkaisuja tavoitteiden toteuttamiseksi. Turvallisuudentunne nostaa kehossa tiettyjä mielihyvä- ja rakkaushormoneja ja ne estävät stressihormonien nousun sekä auttavat mm. toimimaan rohkeammin.

Edmundsonin tutkimuksessa arvioitiin seuraavia asioita:

  • Arvostammeko ja kunnioitammeko toistemme työtä?

  • Saako jokainen äänensä kuuluviin?

  • Uskalletaanko tiimissä ottaa riskejä?

  • Voiko pyytää apua?

  • Ymmärretäänkö, että yrittävälle sattuu?

  • Tuetaanko virheen tehnyttä?

  • Onko helppo puhua nk. vaikeista aiheista eli pystytäänkö antamaan ja vastaanottamaan rakentavaa palautetta?

  • Hyväksytäänkö erilaisuus?

Miten nämä toteutuvat omassa tiimissäsi?

Psykologinen turvallisuus liittyy tiukasti yhteen luottamuksen kanssa. Toista ei ole ilman toista. Luottamusta yhdessä tekemiseen kasvattaa muun muassa myös se, että tiimin jäsenet toimivat järjestelmällisesti. Viime vuosina psykologisen turvallisuuden merkitys on noussut työyhteisöissä koko ajan. Se on jopa tunnistettu kilpailuvaltiksi, jota voi hyödyntää rekrytoinnissa.

Kuten edellä todettiin, korkea psykologinen turvallisuus nostaa myös yrityksen kannattavuutta. Se vaikuttaa tulokseen varsinkin sairauspoissaolojen vähäisyyden ja alhaisen työntekijöiden vaihtuvuuden kautta. Monet yritysjohtajat ovatkin jo havainneet, että psykologisen turvallisuuden tukemiseen kannattaa panostaa.

Me Kohtaamiskalliolla teemme työtä mahdollistamalla psykologisen turvallisuuden vahvistamista työyhteisöissä.

Ota yhteyttä – jutellaan siitä, miten voimme yhdessä kehittää turvallisuuden tunnetta teidän työyhteisössänne.

Sanna Hukkanen

Työnohjaaja, tunnetaitovalmentaja ja työyhteisösovittelija pohtii turvallisen ja tehokkaan tiimin ominaisuuksia.

Edellinen
Edellinen

Taakkasiirtymät työyhteisössä