Traumatietoinen työote

Traumainformoitu työote on maailmalla ollut tapetilla jo pitkään ja noussut nyt Suomessakin enemmän huomion kohteeksi. Traumaattiset kokemukset vaikuttavat mm. työntekijöiden käyttäytymiseen, vuorovaikutukseen ja työkykyyn. Tämä on tärkeää ottaa työyhteisön sisällä huomioon. Kohtaamiskallion traumainformoitu työote tavoittelee työyhteisöissä itsetuntemuksen, hyväntahtoisuuden sekä levollisuuden paranemista ja sitä kautta yhteistyökyvyn ja työhyvinvoinnin kasvattamista.

Traumatietoisessa työotteessa huomioidaan työryhmän jäsenten mahdollisuudet monipuolisesti. Tarkastelumme kohteena ovat:

. työntekijöiden turvaverkot

. fyysisesti terve työympäristö

. ihmisarvoinen kohtelu

. mahdollisuus kouluttautumiseen

. työhyvinvointi

. geneettiset lähtökohdat

. itsesäätelytaidot sekä

. työterveyspalvelut

Tavoitteenamme on järjestää yllä mainittujen asioiden tarkastelua ennaltaehkäisevään suuntaan niin, että niin kutsuttu tulipalojen sammuttelun tarve jäisi vähemmälle. Työskentelemme niin, että esimerkiksi korkeat hierarkiat, kilpailukulttuuri ja välinpitämättömyys väistyisivät vakaan ja turvallisen työyhteisökulttuurin tieltä. Tässä työtavassa näemme traumatietoisuuden ja tunnetaidot osana työelämätaitoja.

Tutkiskelemme myös fyysisesti tervettä työympäristöä, jossa jokaisen on mahdollista työskennellä terveenä. Sekä sitä, että kaikille taataan työpaikalla perusturva ja kokemus arvokkuudesta. Pyritään tunnistamaan toksisen stressin merkitys oppimiseen ja tarjoamaan jokaiselle mahdollisuus läpi työuran tapahtuvaan oppimiseen, systeemiälyn kehittämiseen sekä inhimilliseen kasvuun. Systeemiälyllä tarkoitan tässä sen ymmärtämistä, että kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Traumatietoisessa työotteessa kiinnitämme huomiota myös kaikkien työyhteisön jäsenten osallisuuteen kuten myös heidän kokonaisvaltaiseen henkilökohtaiseen kukoistukseensa. Tiedostamme myös, että olemme kaikki geneettisesti erilaisia, mikä voi herkistää meitä mm. toksiselle stressille. Pyrimme katkaisemaan ylisukupolviset taakat.

Mahdollistamme työyhteisön jäsenten tietoisuus- ja itsesäätelytaitojen kasvua ja autamme ryhmää toimimaan hyvästahtoisuudesta käsin. Pohdimme, ovatko työterveyspalvelut riittävän lähellä ja toteutuuko niissä osallisuus ja tasa-arvo. Tutkimme, miten haasteisiin voisi tarttua ennaltaehkäisevästi sekä tunnistaa terveyden sosiaalisia määrittelijöitä, osallisuuden ja haitallisten työelämäkokemusten merkitystä terveyden ylläpitämisessä.

Ota yhteyttä, niin mietitään, miten voimme auttaa työyhteisösi tarttumaan työhyvinvoinnin kehittämiseen traumatietoisuuden huomioiden!

Sanna Hukkanen

Työnohjaaja, tunnetaitovalmentaja ja työyhteisösovittelija pohtii turvallisen ja tehokkaan tiimin ominaisuuksia.

Seuraava
Seuraava

Kohti hyvinvoivaa huipputiimiä